Chokladens historia

Kakaoträdet odlades redan för mer än 3 000 år sedan av Maya, Tolteker och Azteker, som tillredde en dryck av dess frukt, kakaobönan (ibland använde den som en ceremoniell dryck) och använde bönan som valuta. Mayafolket ansåg att choklad var gudarnas mat och höll kakaoträdet för heligt och begravde till och med dignitärer med skålar av denna substans (tillsammans med andra föremål som ansågs användbara i livet efter detta). Identifieringen av ordet ka-ka-w (”kakao”), som är inristat på dessa behållare och som har sitt ursprung i Olmec, var faktiskt nyckeln till att dechiffrera Mayas fonetiska skrivsätt.

Spanien var det första europeiska land som införlivade choklad i sitt kök, men exakt hur det gick till är oklart. Det är känt att Christopher Columbus tog med sig kakaobönor till Spanien efter sin fjärde resa 1502, även om det inte gjordes mycket av det vid den tiden. Det har allmänt antagits (även om det inte finns några bevis) att Montezuma II, Aztekernas härskare i Mexiko, år 1519 serverade en bitter kakaobönsdryck till den spanske erövraren Hernán Cortés, som sedan introducerade drycken i Spanien. Det är mycket troligt att chokladen först kom till Spanien 1544 med företrädare för mayafolket Kekchí i Guatemala, som kom med gåvor (bland annat choklad) för att besöka prins Philips hov. Det var dock inte förrän 1585 som den första dokumenterade sändningen av kakaobönor anlände till Spanien från Veracruz i Mexiko. Choklad, sötad och smaksatt med kanel och vanilj, serverades som en varm dryck och blev mycket populär vid det spanska hovet. Det dröjde många år innan choklad introducerades i Frankrike, England och vidare.

År 1657 öppnade en fransman en butik i London där man kunde köpa fast choklad för att göra drycken för 10 till 15 shilling per pund. Till det priset var det bara de rika som hade råd att dricka den, och i London, Amsterdam och andra europeiska huvudstäder dök det upp fashionabla chokladhus, av vilka några senare utvecklades till berömda privata klubbar. I London användes många chokladhus som mötesplatser för politiska partier och som spelställen med höga insatser, särskilt Cocoa-Tree Chocolate-House (senare Cocoa-Tree Club), som öppnades 1698, och White’s, som öppnades av Francis White 1693 som White’s Chocolate-House.

Omkring 1700 förbättrade engelsmännen chokladen genom att tillsätta mjölk. Minskningen av kostnaden för drycken hindrades i Storbritannien av att höga importtullar på den råa kakaobönan infördes, och det var inte förrän i mitten av 1800-talet, när tullen sänktes till en enhetlig skattesats på en penny per pund, som choklad blev populär.

Under tiden spred sig chokladtillverkningen till utlandet och blev alltmer sofistikerad. Chokladtillverkningen började i de amerikanska kolonierna 1765 i Dorchester, Massachusetts, med hjälp av bönor som nyengelska sjökaptener tog med sig från sina resor till Västindien. James Baker finansierade den första fabriken, som drevs av en irländsk invandrare, John Hanan. Vattenkraft användes för att mala bönorna. I Nederländerna patenterade C.J. van Houten 1828 en process för att pressa ut en stor del av fettet, eller kakaosmöret, från malda och rostade kakaobönor och på så sätt få fram kakaopulver.

År 1847 kombinerade det engelska företaget Fry and Sons kakaosmör med chokladlikör och socker för att framställa söt choklad (matchoklad) – basen för de flesta chokladkonfektyrerna – och 1876 tillsatte Daniel Peter i Schweiz torkad mjölk för att framställa mjölkchoklad. Därefter följde en snabb spridning av smaksatta, fasta och överdragna chokladprodukter.

Choklad tillverkas av kärnorna från fermenterade och rostade kakaobönor. Kärnorna mals för att bilda en pastös flytande chokladvätska, som kan härdas i formar för att bilda bitter choklad (bakchoklad), pressas för att minska kakaosmörinnehållet och sedan pulveriseras för att bilda kakaopulver, eller blandas med socker och ytterligare kakaosmör för att bilda söt choklad (matchoklad). Tillsats av torkad eller koncentrerad mjölk till söt choklad ger mjölkchoklad.

Vit choklad, som är uppskattad för sin fylliga konsistens och delikata smak, är tekniskt sett ingen choklad. Vit choklad tillverkas av kakaosmör med tillsats av mjölkprodukter, socker och aromer som vanilj.

Lämna en kommentar