Gör dina egna praliner – så här gör du!

Gör dina egna praliner – Praliner ger ett intryck av att vara lyxigt och serveras gärna vid speciella tillfällen. Det som får de att kännas exotiska är bland annat att de inte är så lättillgängliga. De serveras ofta i små mängder med bara någon enstaka pralin vilket gör att det känns exklusivt. Samtidigt köps praliner i regel i speciella speceributiker där de ligger uppradade i en glasmonter, något som känns både gammalmodigt, nostalgiskt och lyxigt.

Numera är det dock enklare än någonsin att göra sina egna chokladpraliner och kunna lyxa till det när man väl känner för det. Servera dina hemmagjorda praliner till vinet, till kaffet, till fest eller till vardags. Hemmagjorda praliner fungerar även utmärkt som en present vid födelsedagar, till jul eller när du är bortbjuden på middag. Du kan även experimentera med smaker, former och dekorationer – allt efter egen smak och tycke.

Det här behöver du för att göra egna praliner

För att lyckas med dina praliner underlättar det om du har viss utrustning. Den köksutrustning som du behöver är:

  • 2 st skålar

Dessa behöver tåla uppvärmning i mikro. Glasskålar brukar vara enkla att jobba med.

  • Termometer

En termometer används för att få rätt temperatur på chokladen. Använd gärna en digital termometer som visar temperaturen med två decimaler.

  • Slickepott

Använd en slickepott som är flexibel och enkel att jobba med.

  • Chokladskrapa

Chokladskrapan används för att skrapa rent pralinformen så att det blir en jämn kant. Har du ingen chokladskrapa fungerar det även med en bred spackelspade.

  • Spritspåsar

Genom att spritsa ut chokladen i formarna minskar kladd och spill. Använd spritspåsar som tål att värmas upp av den varma chokladen.

  • Pralinformar

Det finns mängder av olika pralinformar, de allra flesta i silikon. Här är det bara att välja en som har den form på praliner som du önskar.

  • Marmorskiva

Detta är inte nödvändigt men om du vill temperera chokladen så att den får den blanka ytan som som knäcks på ett härligt sätt när man biter i den behöver du en marmorskiva, alternativt en granitskiva.

Så här gör du egna praliner

1. Rengör pralinformen
Börja med att ta en bomullspad och rengör pralinformen noga. Detta görs för att få bort smuts och fett som kan ge en tråkig yta på dina praliner.
2. Dekorera
Det kanske låter märkligt att dekorera pralinerna innan du har gjort själva pralinerna men det är mycket enklare att dekorera formen i förhand. Pensla insidan av pralinformen med färgat pulver, färgat kakaosmör, choklad, färgpulver eller annat som du önskar ha på pralinernas utsida.
3. Smält chokladen i mikro
Därefter är det dags att smälta chokladen och det görs enklast i mikron. Smält på låg effekt och i korta intervaller för att enkelt ha koll på temperaturen. Köper du dyrare choklad brukar det stå på förpackningen vilken temperatur som rekommenderas.
4. Temperera den smälta chokladen
Om du önskar temperera chokladen så gör du det i detta steg. Förbered dig genom att ta fram den tempereringskurva som gäller för just den choklad som du använder. Temperera bara en del av chokladen. Det är bara chokladen som ska vara på ytan som behöver vara tempererad, resten vill man behålla mjuk och len.
5. Fyll formen
Nu är det dags att tillverka själva pralinerna. Formen fylls i flera olika steg. Först fylls den med den tempererade chokladen för att skapa ett skal. Häll ut överbliven choklad och låt sedan skalen stelna. När skalen är stela ska dessa fyllas med den fyllning som har valts och förberetts. Här kan man laborera med smaker och tillbehör. Efter fyllning ska man göra lock som också det görs av tempererad choklad.

Tips för att lyckas ännu bättre praliner

För att lyckas ännu bättre med dina hemmagjorda praliner gäller det att välja rätt råvaror. Använd lite dyrare choklad för ett bättre resultat. Det går att jobba med vanlig blockchoklad men välj hellre en som inte innehåller palmolja då den är ännu enklare att smälta och hantera.

Lämna en kommentar