Hälsomässiga fördelar med mörk choklad

Choklad har länge varit en favoritgodis för många människor över hela världen. Men visste du att förutom att vara en dekadent och drogande godsak kan mörk choklad faktiskt ha flera hälsofördelar också? Faktum är att mörk choklad inte bara är gott, utan också kan vara väldigt hälsosam. Låt oss ta en närmare titt på några av de hälsofördelar som mörk choklad kan ha.

Högt i näringsinnehåll

Mörk choklad är mycket näringsrik. En 100 grams kaka av mörk choklad av hög kvalitet innehåller mycket av RDA (rekommenderat dagligt intag) för flera viktiga näringsämnen, som fiber, järn, magnesium, koppar och mangan. Dessutom innehåller den mycket antioxidanter som polyfenoler, flavanoler och katekiner, bland annat.

Hjärtsjukdomarnas förebyggande

Forskning har visat att mörk choklad kan vara mycket fördelaktigt för hjärtat. En studie som publicerades i Journal of Nutrition fann att de flavanoler som finns i mörk choklad har förmågan att skydda mot solens skadliga effekter genom att förbättra blodflödet till huden och öka hudens densitet och hydratisering.

Förbättring av hjärnfunktion

Mörk choklad är inte bara bra för ditt hjärta, utan också för din hjärna. Flera studier har visat att flavanoler kan förbättra blodflödet till hjärnan och förbättra hjärnfunktionerna. En studie fann att konsumtionen av mörk choklad kan vara bra för äldre människor med mental försämring. Det kan också förbättra kognitiv funktion hos individer som är utmattade.

Blodtrycksreglering

Flavanolerna i mörk choklad stimulerar endotelet, blodkärlets foder, att producera kväveoxid (NO3), vilket är viktigt för att reglera blodtryck. Detta är eftersom kväveoxid skickar signaler till artärerna att slappna av, vilket sänker resistensen mot blodflödet och därmed sänker blodtrycket. Att konsumera mörk choklad regelbundet kan medverka till regleringen av blodtrycket.

Blodsockerkontroll

Mörk choklad är en god nyhet för människor med diabetes. Även om det kan verka kontraintuitivt, kan mörk choklad faktiskt bidra till att kontrollera blodsockret. Det är mycket låg på glykemiskt index, vilket betyder att det inte kommer att orsaka stora toppar och trotsar i blodsockret.

Hälsa för huden

Mörk choklad är också bra för huden. Flavonoider i mörk choklad kan skydda huden mot solskador, förbättra blodflödet till huden och öka hudens hydratisering och komplexion. Att äta mörk choklad kan hjälpa till att hålla huden hälsosam, glatt och glödande.

Stressreducering

Förutom alla de fysiska hälsofördelar mörk choklad har att erbjuda, det kan dessutom bidra till att sänka stress nivåer. Studier har visat att att äta mörk choklad kan minskare stress biokemiskt. Dessutom, bara lukt och smak av mörk choklad kan agera som en kraftfull tröst och bidra till att minska känslomässig stress och ångest.

Att njuta av mörk choklad inte bara underlättar vårt sötsug, utan kan faktiskt vara bra för oss. Men som med alla goda saker, är det viktigt att konsumera den med måtta. Om vi gör det, kan vi säkert njuta av vårt dagliga stycke av mörk choklad utan att känna oss skyldiga.

Lämna en kommentar